Pelletkachel info

Pelletkachels-kempen  Infraligna bvba

  • Hoe werkt een pelletkachel eigenlijk ?

Een pelletkachel is in feite een houtkachel maar dan met pellets als brandstof. Zoals een houtkachel kan men hier dan ook spreken van een verbranding door vergassing.

De werking zelf is zeer eenvoudig, er worden pellets met behulp van een vijzel in de branderbak geworpen.

Wanneer de branderpot voldoende pellets bevat gaat de ontstekingssonde ontsteken, op dat moment gaat de rookgasventilator lucht blazen over de smeulende pellets en gaat het vuur ontsteken. Dit noemt men de opstartfase. Wanneer alle parameters in orde zijn gaat de kachel in zijn "werkingmodus"

Het vermogen en of de temperatuur kan worden ingestelt en de ruimteventilator kan op verschillende standen de opgewarmde lucht in de ruimte blazen.

 

  • Mag ik een afvoer gewoon door de muur maken zonder echte schouw ?

NEEN. Absoluut niet toegelaten en bovendien onveilig.

Ja maar bij installateur X zeggen ze dat dit wel mag horen wij wel eens zeggen in de showroom.

Even enkele zaken uitleggen. Het grootste gevaar is dat er op deze manier practisch geen vrijwillige afvoer mogelijk is. Dus bij eventueel uitvallen om welke reden dan ook van de rookgasventilator worden geen gassen meer afgevoerd met alle mogelijke gevolgen vandien.

Wat ook een gevaar inhoudt van "zonder" echte schouw te werken is dat men condensvorming gaat ontwikkelen in de buis naar de kachel. De rookgassen zijn warm, de buitentemperatuur is koud en men krijgt condensvorming. De buis gaat verstroppen, gassen kunnen niet worden afgevoerd, ofwel brandt uw buis uit ofwel in het slechtste geval brandt de kachel uit.

 

  • Kan ik een pelletkachel aanschaffen wanneer ik geen schouw heb ?

Absoluut wel. Wat wij dan doen is een dubbelwandige buis maken tegen de gevel tot boven de dakrand om zodoende voldoende trek te krijgen in de afvoerbuis.

Wanneer dit om estetische redenen niet mogelijk is kunnen we ook een dakdoorvoer plaatsen zodat er slechts een buis zichtbaar op het dak gemonteerd word.

Een dubbelwandige inox buis werkt uitstekend voor een pelletkachel.

 

  • Maakt een pelletkachel lawaai ?

Een veel gehoord argument is wel dat een pelletkachel lawaai zou maken. Dit geluidsniveau hangt af van vele factoren. Ook factoren die helemaal niets met de pelletkachel zelf te maken hebben. Ten eerste en zeker niet onbelangrijk is de acoustiek van de ruimte waar de kachel staat. Zo geven bepaalde merken een maximale decibel waarde op van bv 36 db. Hou er wel rekening mee dat deze metingen in de best mogelijke omstandigheden worden opgemaakt.

Wij hebben 3 merken in het assortiment, Nordica Extraflame, Thermorossi en Clam en kunnen gerust stellen dat deze alledrie bij de stilste op de markt horen, maar...een pelletkachel gaat men altijd kunnen horen, wij gaan geen onwaarheden verkondigen.

 

  • Verbruik van een pelletkachel.

Het verbruik van een pelletkachel is afhankelijk van het vermogen van de kachel, dit vermogen wordt steeds weergegeven in de technische gegevens van de kachel. Voor een kleine pelletkachel van 7 kw zal dit ( afhankelijk van model ) rond de 600 gram pellets per uur zijn. De meeste pelletkachels hebben een voorraadbak tussen 15 kg en 25 kg, wat maakt dat de kachel vele uren kan branden zonder bij te vullen. Als we een gemiddelde prijs voor pellets rekenen van 4 euro/15kg kost dit 0,26 euro per kg. De pelletkachel uit ons voorbeeld verbruikt echter maar 600 gram per uur, dus kost een uur verwarmen maximaal 0,16 cent per uur. Op 8 uur kost dit dus 1,28 euro. Op maandbasis zal dit dus 38,4 euro kosten.

 

  • Fijn stof uitstoot ?

Waar gaat het om? Wanneer in Vlaanderen de hoeveelheid fijn stofconcentratie overschreden wordt ( meer dan 50nm/g/m3 ) verspreidt de overheid een negatief stookadvies. Dit stookadvies geldt niet NIET voor pelletverwarming. Bij een openhaard is er een rendement van 15%, bij een moderne pelletkachel stijgt dit rendement tot boven 90%. M.a.w. wanneer het rendement stijgt daalt het brandstofverbruik en wordt dus MINDER fijn stof geproduceerd. Download hier alle informatie over pellets en fijnstofuitstoot.

 

  • Flexibel in de schouw plaatsen?

Wanneer wordt een inox dubbelwandige flexibel aanbevolen? Wel om u als klant niet onnodig op kosten te jagen trachten wij meestal eerst  gewoon op de bestaande schouw aan te sluiten. Als we merken dat de schouw echt niet voldoet kunnen we nadien nog altijd een flexibel plaatsen. Op de 100 installaties is dit misschien 5 keer nodig, laat u dus niet wijsmaken dat dit ALTIJD zou moeten zoals men nogal graag zegt. Een flexibel moet altijd dubbelwandig zijn en van eerste keus inox. De prijs van flexibel zal rond de 70 euro per meter zijn exclusief de installatiekosten.